Cercar en aquest blog

dissabte, 24 de novembre del 2012

Millenium: The Girl with the Dragon Tattoo (2011)




Els homes que no estimaven les dones va ser un llibre que va revolucionar un ingent grup de lectors que, desconeixent fins aleshores que hi havia una literatura sueca, es va endinsar fins el més profund del país escandinau.

El llibre és intrigant, emocionant i sents constantment l’amenaça en totes i cadascuna de les seves paraules. De fit a fit és un llibre inquietant. La novel·la tracta sobre la misogínia, sobre el poder del dominant envers el dominat i sobre la corrupció.

Traslladar això a una pantalla de cinema és complex, principalment perquè has de tenir una pulcritud i una organització ingent, ja que la novel·la és plena de personatges i d’històries paral·leles.

Fincher ja havia donat mostres de la seva capacitat de síntesi en pel·lícules anteriors, les més importants dins la seva filmografia estan basades en llibres o on còmics, i el fet de traslladar una història escrita a imatges ha demostrat al llarg de la seva carrera que se li dóna realment bé.

Va començar amb la intrigant, macabra y fosca Seven, on ja en ella treuen el cap algunes de les propietat personalíssimes que caracteritzarien el seu cinema posterior, com ara una ambientació ombrívola, una fotografia molt caravaggiana de Jeff Cronenweth, plena de clarobscurs, uns protagonistes inquiets, uns guions molt cuidats i muntatges paral·lels magníficament tractats.
Aquest és el gran punt d’Els homes que no estimaven les dones, la facilitat que té Fincher en reproduir móns  alternatius que en última instància s’uneixen entre ells con una perfecte amalgama. Tracta cada “història” com si fos la principal, no deixa de banda cap detall, és un artesà del cinema.

A diferencia de la versió sueca d’uns anys enrere, massa freda i apàtica, on els actors careixen d’empenta, aquesta nova versió té poder en si mateixa, és fosca, insinuant, no evita els detalls que mostra la novel·la, no elimina els moments més escabrosos, no té vergonya d’ensenyar el que s’ha d’ensenyar. Aquesta ha estat sempre la virtut de Fincher

L’elecció del repartiment és més que correcte, des dels dos protagonistes principals Craig y Mara fins el meravellós Plummer, realitzen unes interpretacions molt suggeridores, aconsegueixen plasmar l’esperit Larsson a la pantalla, un objectiu que pensava que seria molt difícil de veure mai.


En definitiva, una altra gran pel·lícula de Fincher que, personalment, es refà de les seves irregulars pel·lícules anteriors Red Social y El curioso caso de Benjamin Button. A nivell personal he de dir que sempre he preferit el Fincher fosc, enigmàtic en contraposició del dramàtic o biogràfic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

English French Spain